9 Ocak 2007 Salı

Seçimler Yılı



Bu yıl içinde iki kurban bayramı idrak edilecek.


Yine bu yıl iki önemli seçim yaşayacağız. Cumhurbaşkanlığı ve genel seçim.


Kurban kelimesi Arapça bilenlere göre kurbiyet yani Allah'a yakınlaşmak, tasavvufi söyleyişle insanın aslına yakın olması anlamına gelen kelime ile aynı kökten gelmekteymiş.



İlahi tesadüf (tevafuk) eseri olsa gerektir ki, seçimler de aslına dönme, aslına yakınlaşma yani seçilenlerin içinden çıktığı halka yakınlaşma gayretinin en yoğunlaştığı dönemlerdir.


Ben seçim yıllarını çok severim. İktisatçılar her ne kadar iktidarların seçim ekonomisi uyguladığı bu yıllardan endişe ederlerse de ben seçim yıllarını çok severim.


Bazı yazarçizerler halk dalkavukluğu anlamına gelen bazı icraatlardan çok yakınırlar. Toplu sözleşmelerde daha yüksek ücret verilmesiyle bütçe dengesinin bozulacağı, tarım ürünlerine verilecek yüksek taban fiyatların ekonomide telafisi güç problemler yaratacağı gibi kaygılar ortaya koyarlar.


Fakat ben seçim yıllarını ve en çok da bu yıl seçim yılını çok seviyorum.


Bu sene seçimler olmasaydı…


On iki havariyi temsil eden 12 yıldızlı AB bayrağının altına girebilmek için her şeylerini vermeye hazır olanlar, "büyük AB ideali karşısında Kıbrıs küçük bir mesele olarak değerlendirilmelidir. Burada verilecek tavizler abartılmamalıdır" diyenler.. Aldıkları "proje yardımları" karşılığında üye olmadan, AB bayrağını resmi kurumların önüne dikenler.. İstanbul'un bütün caddelerini "kurban olam ayına yıldızına" pankartları ile donatacak şekilde bayrağımızı hatırlar mıydı?


Bu sene seçimler olmasaydı…


Rum gemileri şu günlerde Türk limanlarına serbestçe girmeye başlamış olmayacak mıydı? Bir sene önce attıkları imzaya rağmen Rum gemilerinin karşılığında benzer tavizler almadan Türk limanlarına giremeyeceği, gerekirse müzakerelerin dondurulabileceği gibi çoktandır unutmakta olduğumuz dik duruşlar sergilenir miydi?


Siz bu yılın keyfini çıkarmaya bakın.


Bu yıl hiçbir endişeniz olmasın. Yöneticilerimiz yabancıların karşısında hiç eğilmeyecek, aslanlar gibi göğsümüzü kabartacaklar.


Bu yıl bütçenin sadece yatırımlara ayrılmış %8 lik payı bizlerin günlük hayatımızı kolaylaştıracak somut yatırımlar olarak hızla gerçekleşecek. Bu sene elektrik ve doğalgaz zamları ertelenecek, çiftçi, esnaf ve işçi kesimi hatırlanarak biraz nefes almaları sağlanacak.


"Elektrik dağıtım şirketlerinin özelleşmesi seçimde aleyhimize olabilir diye bu yıl yapılamaz" denilerek ihaleler iptal edildi bile. AB'nin direktifi ile yapılmakta olan "reformlar"a ara verilmesine AB' li dostlar;


Özelleşmelerin durmasına, "halk dalkavukluğu" uğruna bütçe dengelerinin bozulmasına, Sosyal Güvenlik kanununun çıkmasının ertelenmesine IMF'ci dostlar bile bu yıl ne kadar anlayışlı ve hoşgörülü.


Siz bu yılın keyfini çıkarmaya bakın.


Bu yıl yaşayacağınız gururun gelecek sene yerinde yeller eseceğini, ekonomik açıdan aldığınız rahat nefesin burnunuzdan geleceğini söyleyen münafıklara aldırmayın. Bu sıkıntılara ve ezikliğe nasıl olsa alışıksınız. 4-5 yılda bir yaşadığınız seçim yılının keyfini çıkarın.


Ama ne olur, seçimde oyunuzu mutlaka çok düşünerek ve doğru kullanın, seçimlerden sonra da seçtiklerinizin sizden kopmaması için onları iyi denetleyin. Sizi ve sizin değerlerinizi seçimden seçime hatırlayanlardan ve bu değerlere ihanet edenlerden ve bir de beytülmale el uzatanlardan hesap sormayı unutmayın!


Hiç yorum yok: