11 Aralık 2007 Salı

Belediyeler


İlimizin gündemini oluşturan en önemli olayın Kocaeli deki belediyelerle ilgili çıkarılması söylenen yasalarla ilgili tartışmalar olduğu birlikte izliyoruz. Daha önce belediye başkanlığı yapmış bir millet vekilimizin mahalli yönetimlerle ilgili genel başkan yardımcısı olması ile başlayan bu sürecin iktidar partisinin başını ağrıtacağını sanıyoruz.




Söylenilenler doğruysa mevcut belediyelerin büyük çoğunluğu kapatılacak ve çevrelerine yakın belediyelere bağlanacak. Anlaşıldığı kadarıyla iktidar meseleye yalnızca kar-zarar açısından bakmakta yani en az masrafla bu işi götürecek yasayı çıkarmayı düşünmektedir. İktidar meseleye ekonomik açıdan baktığı için kendini haklı görebilir. Fakat mesele bu kadar basit değildir.



Nüfusu az yöreler için düşünüle bilinilecek kararlara Hereke gibi mazisi eski ve büyük olan yerleri katarak kapatmak bize göre değil. Ayrıca işin diğer ve önemli yönü böylesi önemli bir kararı o karardan etkilenecek o yöre insanına sormadan almaktır. Bu davranış o insanlara layık oldukları değeri vermemek, halk deyimiyle onları adam yerine koymamaktır. Böyle bir davranışın faturası da herhalde öyle ucuz olmaz.



İktidar partisi kendini haklı bulsa ve uyguladığı yöntem doğru olsa bile onu haksız konumuna düşürür. Burada yapılması gereken kapatılması düşünülen belediyelerin bulunduğu halk ile bir araya gelerek meseleyi detayları ile anlatıp neden bu uygulamaya başvurulduğu yeni şeklin o yöreye getireceği imkan ve faydalar söylenecek, onların fikirleri alınıp karşılıklı müzakerelerden sonra referandumum yapılsa halk neyi tercih ederse onda karar kılınsa neyse!




Bu yola başvurulmazsa en azından muhalefet partileri bunu fırsat bilir ve iktidar aleyhine yapacağı propagandalara malzeme verir. İktidar partisi bile yıpranır, siyasi partiler taraftarlarını arttırmak için uğraşır, kaybetmek için değil. Kendisine oy vermiş, iktidar yapmış seçmenlerini darıltmak karşısına almak akıllıca bir davranış olur mu? Ak partinin böyle bir hataya düşeceği pek mantıklı görünmüyor.




Karar onların, bizden söylemesi kendi düşen ağlamaz...



10.12.2007

Hiç yorum yok: