19 Aralık 2007 Çarşamba

Bir Törenin Ardından


Geçtiğimiz Cumartesi akşamı birkaç aile Kocaeli Aydınlar Ocağı Başkan Vekili Eczacı Selçuk Arslan ağabeyimizin misafiriydik. Amacımız bu ağabeyimizin mutfak konusunda ne kadar beceri sahibi olduğunu yerinde görmekti. O akşam ben buna bizzat şahit oldum. Ancaaak yengemiz hanımefendinin de hakkını yememek lazım… Yengemiz hanımefendi bu konularda her zaman tam bir usta ve iyi bir ev sahibi. Yemekler o kadar lezizdi ki şimdiden tekrarını ne zaman yiyeceğiz diye düşünmekten kendimi alamıyorum.




Ertesi gün, bir büyüğümüzün konuğu olarak İstanbul Grand Cevahir Hotel’deki Amasyalılar Vakfı’nın Altın Elma Ödül Törenine katıldık. Biliyorsunuz davete icabet etmek Peygamber Efendimizin sünnetindendir.




Amasyalılar Vakfı Başkan Yardımcısı Doğan SOFRACIOĞLU’nun takdimiyle kürsüye çıkan vakfın genel başkanı Muammer ÜLKER, her yıl Amasya İli’nin 5 farklı özelliğini ele aldıklarını, o yıl o özellikleri ön plana çıkardıklarını belirtti. Bu yıl ise, nöro psikoterapi alanındaki hizmetlerinden dolayı Prof. Dr. Nevzat TARHAN’ı altın elmayla ödüllendirdiklerini, Amasya’nın okuma - yazma oranı bakımından bilhassa kız çocuklarında ülkemizin ilk sıralarında bulunduğunu, bir şehzadeler şehri olduğunu ve Amasya’nın iki kere devlet kurmuş bir vilayet olduğundan bahsetti (1400 lü yıllarda Çelebi Mehmet zamanında Osmanlı’nın ikinci kez kuruluşu ve 22 Haziran 1919 da yayınlanan Amasya Tamimi ile Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atılışı). Amasya’da 1400 lü yıllarda akıl hastalarının oradaki bimarhanelerde tedavi edildiğini hatta musikiyle tedavinin ilk bu bimarhanelerde yapıldığından bahsetti.



Muammer beyden sonra kürsüye çıkan Amasya Belediye Başkanı İsmet ÖZARSLAN ise, gurbetteki Amasyalıların küçük küçük dernek ve vakıflara bölünmemelerini, böyle bir federasyon çatısı altında olmalarından mutluluk duyduğunu, birlik, beraberlik ve dayanışmanın olduğu yerde başarının da arkasından geleceğinden bahsetti. İş adamlarından doğdukları yerlere sahip çıkmalarını, yatırım yapmalarını ve gurbetteki Amasyalılardan yılda en az bir kere Sıla-i Rahim yapmalarını istedi.



Peygamber Efendimiz bir hadislerinde “sıla-i rahim ömrü uzatır” diye belirtmektedir.


Belediye başkanı konuşmasına devamla, bakanlık, milletvekilliği yaptığını şimdi de belediye başkanı olduğunu ancak mevki, makam ve koltukların gelip geçici olduğunu “baki kalan gök kubbede hoş bir seda “ misali kişilerin yaptıkları hizmet ve eserleriyle anılacaklarından güzel bir şekilde bahsetti. Hemşerilerini iline hizmet etmeye yeni yatırımlar yapmaya davet etti. Daha sonra kendisine ödülünü vermek üzere, lise yıllarından öğretmeni kürsüye çağırıldığında, öğretmenine karşı gösterdiği tevazu ve öğretmeninin de öğrencisini kürsüde onore etmesi görülmeye değerdi.



Amasya Valisi Celalettin LEKESİZ ise, dünyada küresel rekabetin çok yoğun olduğu bu dönemde, final projelere odaklandıklarını, tarımda bilhassa elma yetiştiriciliğinde Amasya’yı zirve yapmak istediklerini, 450 milyar dolarlık mermer yatak rezervlerini aktif hale getirmek istediklerini, çok zengin bir tarihi mirasa sahip Şehzadeler Şehri Amasya’da kültür turizmini canlandırmak istediklerinden bahsetti.



Daha sonra ödülünü almak üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Nevzat TARHAN ise, nöropsikiyatri alanındaki son gelişmeler hakkında bilgi verdi. Geçmişte uygulanan musikiyle tedavi metodunu, son bir yıldır kendi hastanelerinde, TRT sanatçısı Dr. Adnan ÇOBAN yönetiminde başarıyla uyguladıklarından bahsetti. 1400’lü yıllarda beynin bir bölgesine sıcaklık vermek suretiyle akıl hastalarının da tedavi edildiğini , “kafa ütülemek” sözünün buradan geldiğini ve bu sözün de Amasyalılara ait olduğunu Nevzat TARHAN hocanın ağzından duymuş olduk.




Ödül töreninden sonra, belediye başkanının yöresel ikramını tattık. Bilhassa tatmak zorundaydık. Çünkü önümüzdeki yaz aylarında Amasya’ya bir gezi planlıyoruz. Amasya’nın damak zevki konusunda neyi meşhurdur bilmemiz gerekiyor. Gerçi bu konularda uzman ağabeylerimiz var ama fazla bilgiden zarar gelmez kanısındayım. Buradaki amacımız, tattığımız leziz yiyecekleri, gezi kafilemizin istifadesine sunup azami derecede faydalanmalarını istiyoruz. Yoksa başka bir niyetimiz yoktu. Bu böyle biline…



Amasya İli’nin tüm yöneticilerini, geçmiş tarihlerine sahip çıkmaları ve bunları halkın istifadesine sunma gayretleri ve vilayetlerini daha üst noktalara taşıma azimlerinden dolayı kutluyorum.


Diğer vilayetlerimize de örnek olması temennisiyle…



17.12.2007

Hiç yorum yok: