3 Aralık 2007 Pazartesi

Doğru Uygulama


Hükümetin vergi borcu olan mükellefler için uyguladığı yöntem tartışmalara neden oldu. Maliye bakanlığı vergi borcu olanların banka hesaplarına el koydu. Şimdi de aynı uygulamayı sosyal güvenlik bakanlığının SSK alacakları için yapacağı bekleniyor.




Normal olarak mevcut yasalara göre alacaklı borçlusundan tahsil edemediği alacağını icra yoluyla tahsil eder. Burada bakanlık açıkgözlülük yaparak direkt banka hesaplarına el koymayı uygun görmüştür. Mükelleflerin konuyla ilgili olarak hukuki mercilere müracaat ederek uygulamanın durdurulmasını isteyecekleri söyleniyor.



Hukuk ne der bilmiyoruz ama hükümetin bu uygulamasına hak vermemek elde değil. Zira mevcut hukuki uygulamaya göre tüm mükellefler kazançlarından belli bir miktarı muhtelif adlar altında vergi olarak öderler. Vergi miktarının veya oranının az veya çok olması ayrı konu ama tespit olunan miktar yasallaştığına göre herkesin buna uyması gerekmektedir.



Uygulamaya bakıldığında büyük bir çoğunluk bu kurala uyarak vergilerini öderken bir kısmı da imkanları el vermediği için vergilerini zamanında ödeyememekte, imkanları olunca bu ödemeyi gerçekleştirmektedirler. Yani bunların ödeyememekte bir mazeretleri bulunmaktadır.



Fakat burada durum farklıdır. Bu mükellefler bankalarda paralarını saklayarak borçlarını ödememektedirler. Yani imkanları varken uyanıklık yaparak ödemeden kaçmaktadırlar. Bu durumda ödeyenler afedersiniz ama enayi durumuna düşmektedirler.



Devlet Vergi borcunun ödeyemeyenlerden bu alacağını almazsa daha önce ödeme yapanlar biz enayimiyiz de borcumuzu ödüyoruz, bundan sonra biz de ödeme yapmayacağız diyecekler ve kimse devlete para ödemeyecektir. Vergi alacaklarını tahsil edemeyen devletin bütçesi açık verecek ve devletin hizmetleri aksayacaktır. İşin diğer yanı borçluların büyük çoğunluğu ekonomik durumu iyi olanlar. Zaten öyle olmasa bunların bankada paraları olmazdı. Ekmeğini binbir zorlukla kazanmaya çalışan küçük esnaf yani berber, tamirci, terzi, bakkal, pazarcı gibi mükellefler vergi borçlarını muntazaman öderken, tuzu kuru olan bazıları uyanıklık yaparak ödemekten kaçınmaktadırlar.



Devletin bir görevi de adil olmaktır. Vatandaşlarına eşit davranmaktır. Bu nedenle borçlularının hesaplarına el koyarak alacaklarını tahsil etmesini tabi karşılamak gerekmektedir.



Doğru olanı da budur…




02.12.2007

Hiç yorum yok: