1 Aralık 2007 Cumartesi

Belediyelerin Birleştirilmesi




Uzun zamandan beri bir şey dikkatimi çekip duruyordu.Ne zaman bir beldeye gitsem,o beldenin göze çarpan yerinde ya bir sosyal tesis, yada yeni bir başkanlık binası yapılmış. Üzerinde de “Büyükşehir belediyesi..............düğün salonu veya sosyal tesisi” gibi yazılar gözüme çarpıyor. Bu yapılan iş o beldenin belediyesine ait para ile yapılmıyor mu? Büyük şehir o beldenin payına düşen ödenekten bu binaları o beldeye yapmıyor mu?. Ayrıca hangi beldeye gitsen “bu asfalt Büyükşehir belediyesi tarafından yapılmaktadır.” Veya “bu duvar B.şehir belediyesi tarafından yapılmıştır.” Yazısına rastlıyorum. Suyu B.şehir yapar. Kanalizasyonu B.şehir yapar. Kaldırımı, asfaltı, duvarı, parkı, düğün salonunu, itfaiye hizmetlerini, hasılı nerde ise tüm belediyecilik hizmetlerini Büyükşehir yapar da belde belediyesi ne iş yapar diye düşünmeden edemiyorum.



Belde belediyesine sadece Emlak vergisi toplamak, anons yapmak, pazarda zabıta görevlendirmek kalıyor. Bazı belediyelerde çöpü bile özel sektör alıyor.



Bu durumda belde başkanı aracına, “Bu araç.......belde başkanı tarafından satın alınmış ve kullanılmaktadır.” Diye yazsa fena olmayacak.



Bu kadar kısıtlı yetkileri ve görevleri olan belde başkanlarına verilen maaş cidden boşunadır.


Yapabildikleri iş; beldenin vatandaşının hastasını hastaneye taşımak, polisle başı derde gireni karakolda kollamak, askere gideni uğurlamak, düğün ve cenazelere katılmak, açılışlarda bulunmak, bakan karşılamak vs. Hepsi bu kadar. Bunun için başkan olmaya gerek yok. Bu beldelerin seçilmiş belediye başkanları başkan yardımcısı olsalar yeter. İşsiz de kalmamış olurlar. Belde ahalisinin şahsi sıkıntılarının da takipçisi olurlar. En azından onların yardımcılarına da gerek olmaz. Bu kadar pasifize edilmiş, yetkileri elinden alınmış belde belediyelerinin birleştirilmesini doğru buluyorum.



Bu başkanlar pasifize edilmeden önce seslerini yükseltselerdi şimdi bu duruma düşmezlerdi. Oh ne ala dediler. Nasılsa işleri Büyükşehir yapıyor diye sesleri çıkmadı. İşlerine geldi. Şimdi ise alınan karara isyan ediyorlar. Bence hiç sesleri çıkmasın. Gelecek fırtına aylar önce ses verdiydi? Kimse umursamadı.



Tıpkı gelecek depremin ayak sesleri gibi. Onunda feryadı binalar yıkılınca ortaya çıkacak. Şimdilik herkes sessiz. Deprem deposu ile alakalı yapılan işler kaplumbağa adımı ile yürüyor. Keşke çok kişi mağdur olmadan gerçekleşebilse.



Bundan böyle belediyelerin icraatları ile ilgili yazılar yazmayı düşünüyorum.



Nasıl olsa bu beldelerin başkanlarından biri merkez belediyeye başkan olmayı arzu edecek. Bakalım kendi belediyesindeki performansı nasıl?. Önümüzdeki zamanda bu konuyu işlemeye çalışacağım.



Değerli Okurlar.



Aralık ayı içinde yurt dışında olacağımdan bu köşem vasıtası ile sizinle buluşmaya ara vermek zorunda kalacağım. İnşaallah Ocak 2008 de kaldığımız yerden başlarız. Hoşçakalın. Kendinize iyi bakın.






28.11.2007

Hiç yorum yok: