Yaşadığımız toplumda bireyler genellikle günlük yaşam içinde önüne ne gelirse onunla yetinerek yaşamayı kendilerine yol seçmişlerdir. Asıl amaç insanların bir gün, bir hafta, bir ay sora ki veya yıllarını planlaması o kişinin düzenini ve hayattan olumlu beklentiler içinde olmasını sağlar.
Biz çocuklarımızın hayatları boyunca nasıl planlı çalışmaları ve hayatlarını bu düzen içinde sağlamaları gerektiğini anlatacağız.
Çocuklara sorumluluk vermek, başarılı bir yetişkin olabilmeleri için gereken adımların ilkidir Anne babaların bilmesi gereken nokta, alışkanlıkların kazandırılmasının belli zamanlar gerektirdiği, doğal ortamlarda sabırlı yaklaşmanın esas olduğudur. Sonuçta tüm çabalar küçük küçükte olsa sonuçlarını verecektir.
Çocuklarınızın zamanlarını iyi değerlendirebilmeleri, günü yakalayabilmeleri için Bu gün ne yapacaksın? sorusu çok önemli bir sorudur. Gününü planlama alışkanlığı kazanamayan çocuklar, yakın gelecekte görev ve sorumluluklarını erteleme, yarım bırakma, vazgeçme gibi davranışlar sergilerler. Oysa planlama, çocuğun özdenetim becerisini kazanmasında temel koşullardan biridir.
Bu gün ne yapacaksın? sorusunu sormak:
Çocuğun bir gün öncesinden yarın ne yapacağının planını yapmasına teşvik ediniz. Planlamada her türlü kararı kendisinin vermesini sağlamak planın uygulanmasını kolaylaştıracaktır. “Yarın ne yapacağını, ne zaman yapacağını, ne kadar zamanda yapacağını belirleyebilirsin. Bunları belirlerken iyi düşün, planlama yaptıktan sonra değiştirme şansın olmayabilir.”
Tüm bunları çocuklarımıza yaptırırken ebeveynler olarak onlara yardım ve desteklerimizi esirgememeliyiz. Bunlardan daha önemlisi bizler de hayatımızı örnek bir planlama ile yönlendirmek ve örnek olmak zorundayız.
Neler yaptırabiliriz?
- Günlük işleri bütünle ilişkilendirmesine yardımcı olunabilir. Aylık ve haftalık takvim üzerinde önceden belirlenmiş ve istenen sorumluluklar yazılabilir.
- Günlük yapılacaklar listesi hazırlatılabilir.
- Yapılacaklar listesindekileri tamamladıktan sonra çocuk ödüllendirilebilir.
- Hatırladığı ve düzenli olduğu her davranışı fark edilmeli, bunu nasıl başardığı sorulmalıdır. Bu belli stratejiler geliştirmesini sağlayacaktır. Sonrasında takdir edilmelidir.
- Büyük işler küçük parçalara bölünebilir.
- Kontrol listesi hazırlanabilir.
- Belli eşyaları ait oldukları yere koyma konusunda yer belirlenip, kural oluşturulabilir.
- Hatırlama konusuna odaklanılmalı. Unuttuğu ve aksattığı iş için kendini suçlu hissetmesine izin vermeden, bir daha böyle bir sorunda ne yapması gerektiğine dikkat çekilebilir.
- Sürekli kurtarıcısı olunmamalı. Sorumlulukları ve yaptıklarının sonuçlarıyla baş başa bırakılabilmelidir.
- Kızmak yerine daha düzenli olması için neler yapması gerektiği öğretilmelidir.
Küçük yaş çocuklarının yaşının üzerinde beklentiye girmeden yönlendirilmeye, yardıma, tekrara ve onlar için hazırlanmış programa ihtiyaçları vardır.
Ayrıca bunun bir oyun olmadığını ve onların bu programın kendileriyle ilgili bölümünü üstlenmelerini beklediğinizi bilmeleri gerekir. Çocuğun organize olmakta zorlandığı etkinlik için basit bir plan hazırlanıp odasına asılabilir. Arada “planın nasıl gidiyor?” gibi yumuşak bir hatırlatma yapmak çocuğun hedefe yaklaşmasına yardımcı olabilir.
Belki de en önemlisi ebeveynler olarak yaptığımız planları planladığımız şekilde uygulamak olmalıdır. Çocuklarımız için yapılan plan ayrıntılarında onları kesinlikle ihmal etmemeliyiz. Çünkü en önemli ayrıntı çocuklarımızdır.
07.10.2007
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder