Dünyada ve Türkiye'de Sıkıştırılmış Doğalgaz (CNG) 'ın araçlarda bir alternatif yakıt olarak kullanımı gündemdedir. CNG'li araçların desteklenmesinin en önemli sebebi ekonomik, çevresel ve insan sağlığı açısından avantajlıdır. Çevre dostu olan doğalgazlı araçlar, petrol türevi yakıt kullanan araçların en önemli alternatifidir.
CNG ''Compressed Natural Gas - Sıkıştırılmış Doğalgaz '' 2000 - 3600 psi basınca kadar sıkıştırılarak basınçlı kaplarda saklanan ve kullanıma sunulan ''yoğunlaştırılmış'' doğalgaza verilen isimdir. CNG genleştirilerek basıncı düşürüldükten sonra doğalgazın kullanıldığı her yerde ve şekilde kullanılabilir. CNG benzin ile kıyaslandığında daha düşük emisyon değerlerine sahip olduğundan yaygın olarak taşıt araçlarında kullanılır. Kullanılan araçların standartlara uygun olarak doğalgaz'a dönüşümü yapıldığı takdirde güvenlik açısından teknik bir dezavantaj sağlamadığı da bir gerçektir.
CNG yakıtını diğer yakıtları ile karşılaştırdığımızda güvenirlilik sıralaması
1- Dizel 2- CNG 3- Benzin 4- LPG
CNG (Sıkıştırılmış Doğalgaz) 'ın avantajları:
Diğer yakıtlara göre ekonomik ve verimi yüksektir. Çevreci bir yakıttır, yani yanma neticesinde ortaya çıkan zararlı gazların yüzdesi CNG'de diğer yakıtlara oranla daha azdır.
Hangi Araçlar CNG'ye Dönüştürülebilir?
Doğalgaz sistemi, benzinle çalışan, karbüratörlü ve katalitik akıtma sistemi olan ve olmayan uygun araçlara monte edilebilir. CNG motora zarar vermez. Motorun verimini düşürmez, motorda karbon bırakmadığı için motorun ömrünü uzatır. CNG kullanabilecek araçlar; otomobiller, şehir içi ve şehirlerarası otobüsler, şehir içi taşıma araçları, ağır vasıtalar, askeri ve kamu hizmet araçları, araç filoları, deniz taşıtları, trenler, motosikletler, uçaklar ve bilinen tüm motorlu araçlardır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder