9 Mart 2009 Pazartesi

Gebze’de Rüzgar Enerji Gülleri

Rüzgar gülleri döndükçe mekanik enerjiden elektrik enerjisi üretilir para basar Rüzgar Allahın kullarına bahşetmiş olduğu en büyük nimetlerden biridir. Yani yağmurun rahmet olduğu gibi. Rüzgar enerjisi temiz ve ucuz bir enerji kaynağı olup Dünyada Rüzgar santralleri hızla artmaktadır. İzmit'ten İstanbul'a otoyoldan giderken Gebze'de GOSB 'a varmadan yolun solunda tepede sürekli dönen bir rüzgar gülü göreceksiniz. Kocaeli de İlk Rüzgar santrali ÇED'i Gebze den alınmıştır.

Tarih araç gereç yapan, üstün savaş aletleri silahları yapan milletlerin zenginleştiğini ve ordularının zafer kazandıklarını anlatmaktadır. Büyük Denizci Kaptanı Derya Barbaros Hayrettin Paşa Zamanın sultanına Akdeniz'den çıkıp okyanuslara açılamazsanız batarsınız demiş. Nitekim Osmanlı devleti kara devleti olarak kaldı, denizlere açılamadı. Sonunda Denizlere hakim olan  Büyük Britanya İmparatorluğu tarafından yıkıldı. Denizlere hakim olan teknoloji geliştirdi dünyaya hakim oldu.

Mustafa Kemal Atatürk İstikbal göklerdedir demiş. Atatürkçülüğün sırtından geçinenler ve diğerleri bu alanda hiçbirşey yapmadılar. Batıyı bırak  İran, Pakistan, Hindistan  v.b ülkeler  uzaya araç, uydu gönderirken biz hala  rüzgar gülleri bile dikmede geç kalmışız, Ülkemizi enerjide dışarıya bağlamışız.

Kahveleri tıklım tıklım dolu, işsizler ordusuna sahip, çalışanının karnını zor doyurduğu ülkemizde toplumun üretken çözümlere ihtiyacı var.  Bu ACİL bir ihtiyaçtır.

Kocaeli İl çevre ve Orman Müdürlüğünden Rüzgar Santralleri konusunda alınan bir ÇED raporu olduğunu öğrendim. Oysa Körfezin tepelerinden Karadeniz kıyılarına kadar çok sayıda Rüzgar Enerji Santralleri lisanslarının alınmış olmasını bekliyordum. Üretilen Rüzgar Enerjisi Enterkonnekte sisteme bağlanarak ülke ekonomisine kazandırılmaktadır. Rüzgarın  çok şiddetli esmesinden ziyade sürekliliği daha önemlidir.. Bu konu bir uzmanlık konusu olup bu alanda hizmet veren kuruluşlar hızla artmaktadır.

 Google da; Rüzgar enerji santralleri, finansman, Elektrik İdaresi Etüd İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Rüzgar Haritası gibi anahtar kelimeleri girerek bu konuda çok daha geniş bilgilere ulaşmak mümkündür.

Geçim sıkıntısı içinde kıvranan bir toplum hiçbir şey yapamaz. Devletin, Sermayedar kesimin toplumun ve kendisinin gelişebilmesi için uygun ortamı  üretmesi  (konjöktür) gerekmektedir. Aydın kesimin, devletin dünyada olup bitenlere bakıp ibret alması gerekmektedir. Aksi takdirde yok olup gitmek kaderi olur.

Hiç yorum yok: