7 Mart 2009 Cumartesi

Gübre Kullanmak Zorunda mıyız?

Tarımsal üretim için gerekli temel girdiler içinde en önemlilerinden biri olan gübrenin yüksek kalite ve verim üzerine etkisi vardır. Gübre kullanımının bitkisel üretim ve artışındaki payı %50 - 75 arasında değişmektedir (Hare ve White, 1985).

 Tarımsal ürün maliyeti içinde %10 - 15 paya sahip olan gübre, ürün verimini tek başına %50 den fazla artırdığından gıda fiyatları ve ülke ekonomisi üzerine etkisi yoğun bir şekilde hissedilir.

Gübreler, doğal ve yapay (kimyevi) gübre olarak sınıflandırılmaktadır. Doğal gübreler, ahır (hayvan) gübresi, yeşil gübre v.s.dir. Kimyevi gübrelere göre tüketimi çok az olmakla birlikte son yıllarda önemi artmaktadır. Kimyevi gübreler ise bileşiminde bir veya birkaç bitki besin maddesini içeren, kimyasal yöntemler kullanılarak üretilen ve tarımda yoğun bir şekilde tüketilen gübrelerdir.

 Gübrelerden en iyi şekilde faydalanabilmek ve bitkilerden istenilen verimi alabilmek için gübreyi, toprağa veya doğrudan bitkiye zamanında ve topraktan eksilen bitki besin maddesi miktarına göre vermeliyiz. Gübreyi eksik kullanmak verim kayıplarına yol açabileceği gibi fazla kullanarak bitkiler üzerine zehir etkisi yapmasını engellemeli ve çevre kirliliğine izin vermemeliyiz.

Tarım alanlarının arttırılmasının artık mümkün olmadığı günümüzde,dünya nüfusunun hızla artmasına paralel olarak bitki besin maddesine ihtiyacın çoğalması, köyden şehre yoğun göç ve son yıllarda bitkisel ürünlerden biyodizel elde edilmesi gibi sebeplerden dolayı birim alandan daha fazla ürün elde etme ihtiyacı doğmuştur.

Gübrelemenin, tarım sektöründe sağladığı katma değer çok yüksektir. Gübre uygulaması sonucu sağlanan ürün artışının değeri artışı sağlayan gübre değerinin yaklaşık 11 katıdır (Fink, 1991).

Ülkemizde kimyasal gübreler yeterli miktarda kullanılmamasına rağmen hala tarımsal üretimde ikinci girdidir. Gübre, toplumun gıda gereksinimlerini sağlamasının yanında politik olarak etkili ve duyarlı bir üründür(Park, 2001).

Birim alanda verimlilik artırılamadığı için açlık ve yetersiz beslenme sorunu ile karşılaşacak ülkeler küresel barışı zorlayacaktır. Birim alanda verim artışını sağlayan unsurların başında gelen gübre tüketiminin doğru biçimde yaygınlaştırılması da küresel barışa önemli katkı sağlayacaktır.

Ülkemiz, tarım, sanayi ve ticaretinde önemli yer tutan gübre üretim ve tüketimi bir plan ve program çerçevesinde izlenmeli ve buna uygun stratejiler geliştirmeyi milli bir görev kabul etmeliyiz..

Hiç yorum yok: