9 Ocak 2008 Çarşamba

Yeni Yıl


Bir yılı daha geride bıraktık. Yıl öyle çabuk geçti ki, geriye baktığımızda sanki bir gün gibiymiş geliyor insana. Ömürler hep böyle geçiyor işte. Bu yıl da hep kutlamalarla karşılandı. Bizim kuşak yeni yıla girerken eğlenmeyi bir adet olarak gördü.



Baktığımız yeni yıl kutlamalarının bize batıdan geçmiş bir uygulama olduğunu görüyoruz. Bizim kültürümüze pek uymayan ama zamanla alışkanlık haline gelmiş bu kutlamalar yeni yıla kavuşma için yapılıyor. Oysa ömrümüzden bir yılı daha kaybettiğimizin farkında değiliz.



Batıcılılaşmayı her şeyiyle batılılar gibi olmak sanan bir kesimin yeni yıla girerken batılılar gibi kutlamalar yapması, yani televizyonlardan da izlendiği gibi alkol alarak kendinden geçip dekolte kıyafetlerle dans etmeleri artık normal hale gelmiş.



Biz batıdan ayrı milletsel bizim de kendimize has örflerimiz adetlerimiz bizim de ayrı bir insanmışız varsa biz niye onlar gibi olalım. Bizim de millet olarak özel kutlama şekillerimiz var. Yeni yıl kutlamalarımızın da aynı doğrultuda olması gerekmez mi? Tabi bu kendiliğinden olmuyor. Üstelik halkın önde gelenleri popüler sanatçıları ülkenin bir çok televizyon kanalından bizim ahlak anlayışımızla bağdaşmayan hatta muhafazakar batı ülkelerinde görülmeyen müstehcen sahnelerin yer aldığı görüntüler devam ettiği sürece onlardan farkımız kalmaz.



Yılbaşı Hristiyan batının inançlarından doğan bir olay. Mensup oldukları dinin Peygamberi olan Hz. İsa’nın doğum tarihi. Onlar peygamberlerinin doğum yıldönümlerini kutluyorlar, bu onlar için tabii bir olay. Biz Müslümanlar onların peygamberlerinin doğum yıldönümünü niye kutluyoruz. Ama ille de yeni yıl kutlanacaksa bize has şekilde kutlamamız doğru değil mi?



Bu uygulamaların bir şekilde değiştirilmesi gerek. Ülkenin milli ve manevi değerlerine bağlı yöneticileri, sivil toplum kuruluşları, görsel ve yazılı basın kuruluşları yani toplumumuzu yönelendiren önemli mensupları bu olayı küçümsememeli. Kedimize has yılbaşı kutlama şekilleri artık kaçınılmaz olmuştur.



Halkımızın örf ve adetlerine uygun inançlarına ters düşmeyen kutlama şekilleriyle yeni yıl kutlamalarına artık başlayalım.



Yeni yılınız kutlu olsun. Yeni yılda tüm okuyucularımıza sağlık mutluluk ve başarı dolu günler dileriz.



Hiç yorum yok: